015 25 122 80 • secretariaat@librijn.nl
 

Verhoog als school het leesplezier aan de hand van deze 3 tips.
02 maart 2025

Zo verhoog je het leesplezier op jouw school: 3 tips

Bij Montessorischool Jan Vermeer in Delft is leesplezier een speerpunt. De medewerkers zetten alles op alles om de leerlingen mee te krijgen in de wonderlijke wereld van boeken. Zo verandert de school in een omgeving waar lezen niet alleen een vaardigheid is, maar ook een passie. Leerkracht en leesbegeleider Tamara Kok en schoolleider Karin Keizer delen hier hun aanpak en praktische tips. 

 

Spoiler: hiermee kan iedere school zelf aan de slag.

1. Durf de leesmethode los te laten

Het is voor een school verleidelijk om een leesmethode strikt te volgen, maar Montessorischool Jan Vermeer kiest ervoor om alleen in groep 3 met de technisch leesmethode Lijn 3 te werken, totdat een kind leest op AVI-niveau E3. Daarna gebruikt de school de boekjes Vloeiend en Vlot van de methode Estafette, totdat het kind AVI-Plus heeft gehaald. Deze boekjes behandelen per AVI-niveau de leesmoeilijkheden op woord-, zins- en tekstniveau. Een paar keer per week lezen de kinderen hooguit 10 minuutjes met een tutor, om zo hun technische leesvaardigheid te verbeteren. De leerkrachten nemen drie tot vier keer per jaar AVI-toetsen af en de DMT-toets, zodat we weten op welk niveau een kind leest en zo nodig extra ondersteuning kunnen bieden.” 

 

We hebben ervoor gekozen niet met een begrijpend lezen methode te werken. We kiezen informatieve teksten die aansluiten bij de thema’s bij wereldoriëntatie en burgerschap en werken zo aan de doelen van begrijpend lezen. 

 

Verder wordt er iedere dag voorgelezen en lezen de kinderen uit een zelfgekozen boek. In de middenbouw lezen de kinderen in principe tot AVI E4 in boekjes op AVI-niveau. Daarna laten we het los en staan er in de middenbouw boeken voor de leeftijd 7-9 jaar. Een aantal kinderen kiest een boek in de bovenbouw met boeken voor de leeftijd 9-12 jaar. Soms hebben de kinderen wat hulp nodig bij het kiezen, maar we hebben in ieder geval genoeg keuze in onze biebs. Het resultaat? Meer leesplezier en intrinsieke motivatie om te lezen.

 

Tip. Laat kinderen vanaf AVI E4 vrij in hun boekkeuze en geef hen voldoende tijd om te lezen. Focus vooral op hun interesses en geef ze toegang tot boeken die daarbij aansluiten.

 

2. Investeer in je schoolbibliotheek

Een rijke schoolbibliotheek die is afgestemd op de wensen van leerlingen is essentieel, volgens Karin: “De boven-, midden-, en onderbouw hebben allemaal een eigen bibliotheek, ook zijn er boeken in de klas aanwezig. Zelfs de lerarenkamer heeft een minibieb, hierin staan uitdagende boeken voor kinderen die een introductie van de leerkracht vergen en die worden gebruikt bij wereldoriëntatie.” De kinderen zijn omringd door boeken en krijgen de tijd, dit verlaagt de drempel naar lezen. Tamara: “Praat ook met kinderen over wat ze willen lezen; volg de trends en pas het leesaanbod daarop aan, maar pas op voor alleen maar Dogman of Het leven van een loser boeken.”

 

Tip. Maak boeken zichtbaar op school. Investeer in een breed aanbod aan boeken: populaire titels,  klassiekers, gedichten, informatieve boeken, maar ook in strips, de krant Kidsweek en tijdschriften, zoals Donald Duck, Freek of National Geographic. Zo trek je een breed lezerspubliek aan.

 

3. Leg de nadruk op plezier in plaats van prestatie

Verplichte boekbesprekingen zijn verbannen, dit blijkt een gouden zet. Karin: “Anders vinden de kinderen het stressvol en niet leuk." Tamara: “We hebben nu alternatieven en houden het spontaan. In een boekenkring vertellen leerlingen bijvoorbeeld kort over een boek dat ze hebben gelezen. Maar dan wel vanuit eigen enthousiasme en initiatief.” Dat werkt aanstekelijk: voor je het weet, wil de rest van de kring er ook over meepraten én het boek ook lezen.

 

Tip. Schrap verplichtingen zoals boekbesprekingen en laat kinderen op een ontspannen manier delen wat ze hebben gelezen.

 

Waarom lezen zo belangrijk is

Karin benadrukt dat lezen veel meer is dan een schoolse taak: “Door boeken ontdekken kinderen de wereld. Ze leren empathisch te zijn, vergroten hun kennis en ontwikkelen burgerschapsvaardigheden. Uiteindelijk draagt een goed leesniveau eraan bij dat ze zich kunnen redden in de maatschappij.” 

 

Met deze tips maak je lezen op jouw school een vaardigheid én een avontuur. Dus durf de leesmethode los te laten, omring kinderen met boeken en laat ze de magie van lezen ontdekken.

 

Meer weten over Montessorischool Jan Vermeer?

 

Bekijk de website