31 maart 2025
Zo is het om zij-instromer te zijn in het onderwijs: vijf vragen en antwoorden
Na 23 jaar in de zorg besloot Erica Hofman het roer om te gooien. Als schoolleider van Freinetschool Parkrijk zet ze haar ervaring in op een heel nieuw terrein. Hoe kijkt ze terug op haar overstap en wat maakt het onderwijs zo bijzonder?
“Je kunt in mijn ogen nergens meer betekenen dan in het onderwijs. Kinderen vorm je, en daar onderdeel van zijn is prachtig.” – Erica Hofman, schoolleider Freinetschool Parkrijk
Hoe ervaarde je je eerste maanden in het onderwijs?
“De eerste maanden waren intensief, maar vooral leerzaam. Er komt in korte tijd veel op je af. Je bent verantwoordelijk voor het team, de ouders, de leerlingen én voor praktische zaken. Op één en dezelfde dag troost je een leerling, zit je in een overleg met de gemeente, en veeg je het schoolplein. Ieders betrokkenheid viel me meteen op: als collega’s willen we samen iets moois maken van de school. Dat gaf me veel energie en hielp me om snel mijn plek te vinden.”
Hoe werd je begeleid bij je start?
“Vanuit Librijn kreeg ik vanaf het begin veel ondersteuning. Ik kreeg een maatje toegewezen: een ervaren schoolleider die mij begeleidde. Die legde uit wat er van mij werd verwacht en hielp bij praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een schoolgids of het regelen van vervanging tijdens ziekte. Ook wist ik dat ik altijd iemand kon bellen met vragen. Die begeleiding gaf me veel vertrouwen. Vanaf dag één voelde ik me onderdeel van de organisatie en het was fijn om te weten dat ik er niet alleen voor stond.”
Wat maakt werken in het onderwijs zo bijzonder?
“In het onderwijs kun je een enorm verschil maken in het leven van kinderen. Je ziet ze groeien, zowel in kennis als persoonlijkheid. Dat geeft veel voldoening. Het idee dat leerlingen zich jou jaren later nog herinneren, vind ik bijzonder. Je draagt direct bij aan hun ontwikkeling; dat is iets magisch. Het voelt als een grote verantwoordelijkheid, maar vooral als een voorrecht. Beslissingen die je nu neemt, hebben impact op de toekomst van een kind.”
“Soms hoor je mensen dertig jaar later nog steeds over die ene leerkracht of schoolleider. Je krijgt de kans om bijzonder te zijn in iemands leven.” – Erica Hofman, schoolleider Freinetschool Parkrijk
Wat zijn de grootse verschillen tussen zorg en onderwijs?
“In de zorg werkte ik vooral met volwassenen. In het onderwijs werk je met kinderen; dat maakt deze baan op een andere manier waardevol. Je denkt na over wat het beste is voor hun leerproces en persoonlijke groei. Het voelt soms alsof je nog meer invloed hebt en meer in beweging kunt zetten, omdat kinderen zich nog zoveel verder ontwikkelen.”
Wat zou je willen zeggen tegen potentiële zij-instromers?
“Als je een overstap naar het onderwijs overweegt zeg ik: doen. Neem de tijd om te onderzoeken welke rol bij je past. Loop een dag mee op een school en praat met mensen die al in het onderwijs werken. Wees gemotiveerd en bereid om te leren. Het onderwijs is een totaal andere wereld en leren kost tijd. Maar je krijgt er zoveel voor terug. Als je de juiste instelling hebt, is het prachtig werk. Je maakt echt het verschil en dat voel je elke dag.”
Erica’s kijk op de toekomst “Samen met mijn team wil ik de school verder opbouwen en voor de leerlingen een stevige basis creëren: een plek waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Ik heb mijn plek gevonden en kijk ernaar uit om hier verder te groeien.” |
Met haar verhaal laat Erica zien dat een overstap naar het onderwijs haalbaar is én veel voldoening geeft. Het onderwijs biedt haar een nieuwe uitdaging: ze kan het verschil maken voor de generatie van de toekomst.
Ben jij de volgende zij-instromer? Kom eens langs en ervaar hoe het is om in het onderwijs te werken. Neem contact op |