015 25 122 80 • secretariaat@librijn.nl
 

Ambulant begeleider zit lachend aan tafel met drie leerlingen die werken op laptops. De sfeer is positief, rustig en betrokken.
05 april 2025

Ambulante begeleiding: de kracht van expertise binnen én buiten de school

Op SBO De Elsenburg in Rijswijk wordt verder gekeken dan de schoolmuren. Leerkrachten ondersteunen niet alleen leerlingen binnen de school, maar bieden ook ambulante begeleiding in de wijk en daarbuiten. Melanie Marcussen, integraal verantwoordelijk schoolleider van De Elsenburg, vertelt over deze aanpak en de impact ervan.
“Leerkrachten van de andere scholen vinden het prettig om te kunnen sparren met ambulant begeleiders die zelf ook voor de groep staan.”

Wat maakt de ambulante begeleiding op De Elsenburg bijzonder?

"Bij De Elsenburg geloven we in onderwijs dat verder reikt dan alleen de klaslokalen. We hebben leerkrachten die niet alleen bij ons op school werken, maar ook ambulante begeleiding bieden in de wijk en daarbuiten. Zo zetten we onze expertise breder in en ondersteunen we kinderen, leerkrachten en ouders in hun eigen omgeving. Daarnaast merken we dat leerkrachten van de andere scholen het prettig vinden om te kunnen sparren met ambulant begeleiders die zelf ook voor de groep staan."

Wat houdt deze ambulante begeleiding precies in?

Ambulant begeleiders ondersteunen leerlingen die extra hulp nodig hebben, maar helpen ook leerkrachten om hun onderwijs af te stemmen op de onderwijsbehoeften van de kinderen. Melanie: “We denken bijvoorbeeld mee over doelen en leerlijnen en kijken naar wat een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel is om kinderen in hun eigen omgeving naar school te kunnen laten gaan. We werken hiervoor samen met het samenwerkingsverband, maar bijvoorbeeld ook met SBO Rehobothschool (SCOH), hier in de wijk."

Waarom vinden jullie het belangrijk om ook buiten de school ondersteuning te bieden?

Onderwijs stopt niet bij de schooldeuren. Sommige kinderen hebben extra hulp van buiten nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Melanie: “Door onze kennis te delen en in verschillende omgevingen toe te passen, vergroten we de kansengelijkheid en werken we mee aan inclusief onderwijs."

 

Organisatie van ambulante begeleiding buiten de school

 

Als een leerkracht ambulante begeleiding buiten de school geeft, neemt een collega de klas over. Zo blijft onze eigen leskwaliteit gewaarborgd. En Librijn denkt ook met ons mee in de organisatie.

 

Welke voordelen zie je voor de leerkrachten die deze begeleiding geven?

"Onze leerkrachten ontwikkelen zich door deze manier van werken. Ze zien verschillende onderwijscontexten, werken samen met diverse professionals en krijgen een bredere kijk op onderwijs. Dit maakt hen nog sterker in hun eigen klaslokaal. Bovendien geeft het veel voldoening en uitdaging om niet alleen binnen de school, maar ook daarbuiten impact te maken."

Hoe zie je de toekomst van ambulante begeleiding?

Inclusief onderwijs wordt steeds belangrijker en ambulante begeleiding zal daar een grote rol in spelen. Melanie vertelt: “Door expertise te delen en de verbinding tussen school, ouders en de wijk te versterken, kunnen we meer betekenen voor kinderen. Als we het écht samen doen, kunnen we elk kind de ondersteuning bieden die nodig is om te groeien op zijn eigen, vertrouwde plek."

 

Weten wat de ambulante dienst van SBO De Elsenburg voor jou of je school kan betekenen?

 

Klik dan hier!