07 juli 2025
Een schooldag die verder reikt: de verrijkte schooldag op de Parkschool
“Wanneer begint de verrijkte schooldag weer?” Die vraag krijgt Irma Beijk, schoolleider van de Parkschool in Delft, regelmatig van haar leerlingen. En dat zegt eigenlijk alles. De Parkschool biedt sinds twee jaar een verlengde schooldag aan: extra activiteiten na schooltijd, gericht op sport, kunst en cultuur. En die zijn razend populair.
Niet zomaar naschoolse opvang
Irma vertelt dat het initiatief begon als een pilot met sportactiviteiten op woensdag- en vrijdagmiddag. Inmiddels is het uitgegroeid tot een breed programma met cultuur, techniek, muziek en digitale media. “Komend jaar voegen we ook natuuronderwijs toe. En het mooie is: alles is kosteloos voor ouders, dankzij landelijke subsidie.”
De naschoolse lessen worden verzorgd door externe professionals, via samenwerkingen met onder andere DOK Delft (de openbare bibliotheek) en Sportief Besteed. “Zo zorgen we dat er echte vakmensen voor de groep staan, met passie voor hun vak,” aldus Irma.
Vrijwillig
De verrijkte schooldag vindt plaats op vier middagen per week, telkens anderhalf uur na schooltijd. Deelname is vrijwillig en op basis van inschrijving, met blokken van tien weken. “Zo blijft het leuk en overzichtelijk. We kiezen er bewust voor het niet verplicht te maken: sommige kinderen hebben al buitenschoolse activiteiten, anderen juist niet. Voor die laatste groep is dit extra waardevol.”
Voor wie nog twijfelt, is er een proefles in de klas. “Vooral cultuur moet je soms wat meer aanwakkeren. Dan helpt het als de kunstenaar even langskomt om te laten zien wat je kunt verwachten.”
“Het doel is kansengelijkheid. Door de activiteiten in de vertrouwde schoolomgeving aan te bieden, krijgen álle kinderen de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.”
Brug tussen school en thuis
De Parkschool heeft veel kinderen die thuis weinig toegang hebben tot culturele of sportieve activiteiten. Irma: “Het doel is echt kansengelijkheid. Door de activiteiten in de vertrouwde schoolomgeving aan te bieden, krijgen álle kinderen de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen.”
De effecten zijn merkbaar. “Kinderen die via ons aanbod enthousiast worden over muziek, sport of kunst, stromen soms door naar verenigingen. Dan helpt onze brugfunctionaris ouders met inschrijven of subsidie aanvragen. Zo bouwen we een brug tussen school en thuis.”
Wat werkt en wat schuurt
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. “De juiste mensen vinden voor de lessen was zoeken. Niet elke docent is gewend aan onze doelgroep, die duidelijke regels nodig heeft. En ruimtegebrek is een terugkerend thema: je wilt graag danslessen geven, maar daarvoor is simpelweg geen geschikte ruimte beschikbaar.” Toch overheerst het positieve gevoel. “De betrokkenheid van kinderen en ouders is groot. We zien groei, enthousiasme en nieuwe interesses ontstaan.”
“De betrokkenheid van kinderen en ouders is groot. We zien groei, enthousiasme en nieuwe interesses ontstaan.”
Voor wie het overweegt
Tot slot heeft Irma een heldere boodschap voor andere scholen die een verrijkte schooldag overwegen: “Vooral doen. Kijk goed naar wat jouw leerlingen nodig hebben en waar hun interesses liggen. Het is geen kant-en-klaar pakket, maar als je het aanbod echt laat aansluiten bij je populatie, geef je kinderen iets wat ze hun leven lang meedragen.”